Εργαστήρι αρχαίας ελληνικής λύρας

22.09.2016 ()
Εργαστήρι αρχαίας ελληνικής λύρας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ σε κύκλο 12 μαθημάτων

Ελάτε να γνωρίσετε τον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική.
Διδαχθείτε την αρχαία μουσική θεωρία σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστόξενου (μαθητή του Αριστοτέλη).
Μάθετε να παίζετε απλές και σύνθετες αρχαίες Ελληνικές μελωδίες σόλο ή ως μέρος ενός μουσικού συνόλου.
Οι λύρες θα διατίθενται ανά μαθητή κατά την ώρα του εργαστηρίου.

 

Περισσότερα...

Η Chrysallida, ο Πολυχώρος Seikilo και η Οργανοποιία Αναστάσιος, ανακοινώνουν

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ (τμήμα αρχαρίων (κύκλος 12 μαθημάτων))

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:

  • Να γίνει αναφορά στον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική και στο όργανο αλλά και κοινωνικά.
  • Να διδαχτεί η βασική θεωρία της αρχαιοελληνικής μουσικής, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστόξενου (μαθητή του Αριστοτέλη).
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει με τη λύρα κάποιες απλές αρχαιοελληνικές μελωδίες και το αρχαιοελληνικό κομμάτι "Ο Επιτάφιος του Σείκιλου".
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ένα σύγχρονο κομμάτι, είτε του ελληνικού έιτε του ευρωπαικού ρεπερτορίου.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ως μέρος ενός μουσικού συνόλου αρχαιοελληνικά κομμάτια εναρμονισμένα με 3 ή 4 λύρες.
  • Προαιρετικά να συμμετάσχει στην ομαδική τελική παρουσίαση, συναυλία μικρής διάρκειας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Σημαντική σημείωση:

Για όσους δεν έχουν δικιά τους λύρα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα όργανα που παραχωρεί το μουσικό ατελιέ SEIKILO σε συνεργασία με την Οργανοποιία Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

Στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης αρχαίας λύρας αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής – λυριστής καλείται να έρθει σε επαφή με τη «μουσική του πλευρά», ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζεται μέσω της λύρας, να δίνει υπόσταση στα συναισθήματα του και να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες που θα πηγάζουν από τη δική του ψυχοσύνθεση.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «υπερβολικά», σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μία αρχαία λύρα. Τη λύρα δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν ώστε να διδάσκουν μουσική, να διδάσκουν θεωρία και φιλοσοφία σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία.

Συναυλία αποφοίτων των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, είναι πλέον σε θέση να παίξουν και να συνθέσουν μελωδίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση της Λίνας Παλερά και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Επιπλέον, οι πρώτοι απόφοιτοι συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

Λίνα Παλερά 

Μουσικός – εισηγήτρια αρχαίας λύρας

Eίναι επαγγελματίας μουσικός με σπουδες κλασικής μουσικής, ενώ είναι η βασική λυρίστρια της Οργανοποιΐας Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

Η πολύχρονη επαφή με την κλασική κιθάρα την βοήθησε ώστε να παίξει την αρχαιοελληνική λύρα, με την οποία ερμηνεύει αρχαιοελληνικά κομμάτια και διασκευάζει στο όργανο αυτό σύγχρονες μελώδίες.

Ως λυρίστρια, έχει συμμετάσχει σε δρώμενα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα όπως τα 'Προμήθεια 2014' και στο θέατρο, στην παράσταση 'Ιππείς' του Αριστοφάνη.

Τον Απρίλιο του 2015 ήταν καλεσμένη ως λυρίστρια της οργανοποιίας 'Αναστάσιος' για μια αποκλειστική συναυλία στη Διεθνή Έκθεση Μουσικών Οργάνων 2015 στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Είναι κύρια φωνή της μουσικής μπάντας των APERITO (www.aperitotheband.com), ασχολείται χρόνια με το τραγούδι, με το ξένο και το ελληνικό ρεπερτόριο (bossa nova, jazz, latin, swing, ελληνικό ρεμπέτικο και έντεχνο). Συμμετείχε σε πολλές χορωδίες, ενώ σπούδασε στο "jazz vocals" στο τμήμα του Σ.Ω.Θ. και στο Middlesex University of London. 

Σύντομη παρουσίαση:

 

Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στη Φ.Ε.Ξ.

Όνομα, ηλικία, τυχόν μουσικές γνώσεις, στοιχεία επικοινωνίας.

Δεκτές και οι συμμετοχές παιδιών.

Τηλέφωνο: 25410-25421 & 6977511917

Email: info@chrysallida.gr

Συνδιοργάνωση: Πειραματική Σκηνή Chrysallida.gr

Πολυχώρος Seikilo.com

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante