ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARIO BRENTA

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARIO BRENTA
06.03.2020 - 20:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARIO BRENTA 

Παρουσίαση και συζήτηση με τον Σκηνοθέτη Mario Brenta 

Προβολή: BARNABO DELLE MONTAGNE 

(Μπάρναμπο των βουνών)-1994, 124’ Mario Brenta 

 

Δασοφύλακες και λαθροκυνηγοί, ληστές, λαθρέμποροι: ένας πόλεμος εκδίκησης, ενέδρες, φόνοι που ξαναζούν στη μνήμη των ανθρώπων του βουνού με το μεγαλείο του μύθου.

Παρμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Dino Buzzati, είναι προσαρμοσμένο στους Δολομίτες και στις εκβολές του Πάδου αμέσως μετά τον πόλεμο (1919) και ξαναπαίρνει κάποια βασικά θέματα του συγγραφέα (το βουνό και την παραμυθένια του ατμόσφαιρα, την αναμονή, την έρευνα της λύτρωσης μέσω της ευκαιρίας που δίνει έννοια στη ζωή) φιλτραρισμένα μέσα από την άποψη του σκηνοθέτη. 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4w5SqmaO-Gk

 

"Σινεμά και πραγματικότητα: οι λέξεις των πραγμάτων"

Κινηματογραφικό αφιέρωμα του Ιταλού δημιουργού MARIO BRENTA

 

 

Παρασκευή 6 έως και Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και ώρα 8.00 μμ 

στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης 

 

Η πρωτοβουλία εστιάζεται στα έργα του γνωστού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Mario Brenta, του οποίου η πιο πρόσφατη παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Karine de Villers, και παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2019 στην Καλαμάτα, στη Λέρο και στην Κω.

Η εκδήλωση διαρθρώνεται σε Συναντήσεις με τον δημιουργό και Σεμινάρια Σημειωτικής Κινηματογράφου, και προβλέπει την προβολή τριών έργων που αποτελούν ένα Αφιέρωμα στον Mario Brenta και τρία ντοκιμαντέρ του δημιουργού που υπάγονται στην Τριλογία του παρόντος.

Η πρωτοβουλία προτείνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL με την συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο μιας προώθησης του ιταλικού σινεμά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται μέσω του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας.

Η εκδήλωση καταχωρήθηκε στο Χειμερινό Πρόγραμμα του Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2020, πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας.

Υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Οργάνωση στην Ξάνθη: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

 

Οι σκηνοθέτες

Mario Brenta

Βενετός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, καθηγητής κινηματογραφίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο ACT Πολυμέσων της Τσινετσιτά και στο Ipotesi Cinema, το κινηματογραφικό εργαστήρι που ίδρυσε ο Ermanno Olmi με τον οποίο συνεργάστηκε από την αρχή. Ενεργός και στο χώρο των fiction αλλά και των ντοκυμαντέρ, πραγματοποίησε διάφορα κινηματογραφικά έργα - ανάμεσα στα οποία Barnabo delle montagne, Maicol, Vermisat, Robinson in laguna, Jamais de la vie!, Effetto Olmi - που όλα κατέκτησαν πολυάριθμα βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ: Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μοντρεάλ... Στο χώρο της τηλεόρασης, ποικίλες συνεργασίες με την RAI, France2, Arte/Lasept.

 

 Karine de Villiers

Γεννήθηκε στο Quito του Εκουαδόρ, πτυχιούχος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στις Βρυξέλλες. Και μ' αυτή την ευκαιρία συναντά τον ντοκουμεταρίστα Henri Storck που θα ανάψει το πάθος της για τον κινηματογράφο.

 Το 2010 αρχίζει τη συνεργασία της με τον Mario Brenta με τον οποίο θα πραγματοποιήσει πολυάριθμα φιλμ: Calle de la Pietà, Agnus Dei, Corpo a Corpo, Delta Park και το πιο πρόσφατο Il sorriso del gatto. 

Σήμερα είναι αντιπρόσωπος στο Centro dell' Audiovisivo στις Βρυξέλλες για την προώθηση του κινηματογράφου ντοκυμαντέρ, είναι αντιπρόεδρος του ARRF και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής Cineastes Associés.

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante