Η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου

Η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου
09.08.2019 - 21:00
Αυλή αρχοντικού Παμουκτσόγλου, Άβδηρα

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Ιούλιος – Αύγουστος 2019 - 11η περίοδος

«Η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου» παρουσίαση του έργου της

 

Η ιστορία του ανθρώπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τότε που έκανε το πρώτο του ταξίδι διασχίζοντας τη θάλασσα. Από τότε σηματοδοτείται η έναρξη μιας ατέλειωτης αλληλεπίδρασης και εμπλουτισμού των πολιτισμών, των κοινωνιών και των εμπειριών του. 

Κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης επέστρεφε, όλοι περίμεναν να μοιραστεί τις ιστορίες του μαζί τους για όλα τα θαυμαστά που είδε, όλα τα απίστευτα που έζησε στην άλλη «ακτή».

 

 Σε μια τέτοια διήγηση «θαυμαστών» μας καλεί και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, συνθέτης και δεξιοτέχνης των κρουστών, να παρευρεθούμε και να μετέχουμε των προσωπικών της εξερευνήσεων από το μουσικό ταξίδι της στις «ακτές» της Μεσογείου. Η Κατερίνα έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη της μουσικής αυτής παράδοσης, κατάφερε να μετουσιώσει σε μουσική όλες τις μνήμες των προγόνων της και τα προσωπικά μουσικά βιώματα της και να τα ενσωματώσει με επιτυχία σε στοιχεία της Ανατολικής μουσικής παράδοση, δημιουργώντας το δικό της ιδιαίτερο μουσικό αποτύπωμα: 

Πολυρυθμικές συνθέσεις και πλούσιες ενορχηστρώσεις με κανονάκι, ούτι, βιολί, τσέλο, νέυ, και ποικιλόμορφα κρουστά, που ισορροπούν όμορφα ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο στοιχείο, στο απλό και στο σύνθετο, αφήνοντας πάντοτε χώρο στους μουσικούς για αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας μοναδικά ηχοτοπία, ενισχυμένες νοηματικά με ποίηση που μιλά για πανανθρώπινες αλήθειες.

 

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές της δουλειές: “Ανατολή, Ανατολή μου», «Ακτές» και το «Ανοικτόν Στράταν», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του σπουδαίου ουτίστα και συνθέτη Yurdal Tokcan, και τη συμβολή πολλών καταξιωμένων μουσικών του είδους όπως ο Goksel Baktagir, Mehtap Demir, Tolga,,…. 

 

Η Κατερίνα ξεκινά για ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι: να δώσει καινούρια πνοή σε αυτές τις όμορφες συνθέσεις, και μαζί με άλλα αγαπημένα τραγούδια και ακούσματα της Ανατολής, να μας παρασύρει στην ατέλειωτη ταλάντωση των κυμάτων που θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη της δικής μας «ακτής» και να μας αποκαλύψει την παγκόσμια και αιώνια αλήθεια του αληθινού ταξιδευτή, αλλά και της μουσικής: ότι δεν υπάρχουν σύνορα για όποιον ψάχνει μόνο την ομορφιά και την αγάπη στον κόσμο.

 

Η επόμενη συναυλία

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 

Αυλή του παλιού ορφανοτροφείου Ξάνθης

«Διάλογοι στους δρόμους της Πόλης»

// Artists:

Murat Aydemir - ταμπούρ

Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα

Ευγένιος Βούλγαρης - τοξωτό ταμπούρ 

Πληροφορίες κρατήσεις: 2541025421 

 

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμα του, με πλήθος εκδηλώσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικά αφιερώματα, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια τα οποία αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια των μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με τις μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. 

Εκκλησιαστικές συνθέσεις κορυφαίων συνθετών της ορθόδοξης βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, μεγάλες φωνητικές συνθέσεις της εξωτερικής μουσικής, ψαλτοτράγουδα, τραγούδια του ακριτικού κύκλου, παλιές μελωδίες που έχουν σμιλευθεί από τον χρόνο αφήνοντας τις μεστότερες μουσικές φράσεις, οργανικές και φωνητικές συνθέσεις της λόγιας ανατολικής μουσικής οι οποίες ενσωματώνουν τα πολυπολιτισμικά στοιχεία των Ρωμιών, Εβραίων, Αρμένιων, Τούρκων, Αράβων και Περσών συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, Σεφαραδίτικα τραγούδια, δίνουν μια πλούσια εικόνα της ανατολικής μουσικής.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ /ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 

ΜΕΓΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: Cosmote e-Value 

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante