Με επίκεντρο το "συναίσθημα" IΙ Μπαρόκ

Με επίκεντρο το "συναίσθημα" IΙ Μπαρόκ
12.10.2019 - 18:00
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ

Με επίκεντρο το ‘συναίσθημα’:
πολιτισμικές αναγνώσεις της μουσικής και της ζωγραφικής
(τέσσερα δίωρα σεμινάρια για το ευρύ κοινό)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ - (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)
Με επίκεντρο το ‘συναίσθημα’: πολιτισμικές αναγνώσεις της μουσικής και της ζωγραφικής (τέσσερα δίωρα σεμινάρια για το ευρύ κοινό). Με την Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής».

Τι είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στη μουσική και τη ζωγραφική να διεγείρουν συναισθηματικές αντιδράσεις με τους τρόπους που γνωρίζουμε ότι μπορούν; Και με ποιούς τρόπους οι ακροατές και οι θεατές μπορούν να αναγνωρίσουν αυτές τις τέχνες ως ένα μέσο που αντιπροσωπεύει, συλλαμβάνει, ή κατέχει συναισθηματικές ποιότητες; Στόχος των σεμιναρίων είναι η ανάδειξη των παράλληλων πορειών της μουσικής και της ζωγραφικής ως προς την έκφραση συναισθήματος μέσω της δομής τους (στιλ).

Σεμινάρια 2, 3 και 4: Εισαγωγή
Στα τρία σεμινάρια που ακολουθούν θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αντιληφθούμε το συναίσθημα ως μέρος της δομής ενός έργου τέχνης με τρόπους που ‘ενσωματώνονται’ σε σημαντικές αισθητικές τάσεις στην ιστορία των τεχνών, όπως το μπαρόκ, ο ρομαντισμός και ο εξπρεσιονισμός.
Οι τάσεις αυτές, οι οποίες εκφράζουν το πνεύμα της εποχής τους, αποδεικνύουν τους συσχετισμούς των τεχνών με την εκάστοτε καθιερωμένη κοινωνική τάξη. Χωρίς μια σειρά χειρονομιών που είναι κατανοητές από κοινού σε μια κοινωνική ομάδα, και χωρίς ανταποκρίσεις λόγω συνήθειας/οικειότητας προς αυτές τις χειρονομίες, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια επικοινωνία. Δηλαδή, σε κάθε εποχή η επικοινωνία εξαρτάται από, προϋποθέτει, και προκύπτει μέσα από, το σύμπαν αυτό της επικοινωνίας το οποίο στην αισθητική των τεχνών ονομάζεται στιλ. Τα στιλ στα οποία θα αναφερθούμε προβάλλουν με διαφορετικούς τρόπους το συναίσθημα το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αισθητικής τους. Θα εξετάσουμε όλα αυτά μέσα από παραδείγματα από τη μουσική και τη ζωγραφική.
   
2.    Μπαρόκ
Σκοπός του μπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα πάθη και τα συναισθήματά του. Ο άνθρωπος δεν εκλαμβάνεται ως μονάδα αλλά ως μέρος ενός συνόλου. Χαρακτηρίζεται σχεδόν σε όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις του από ένα αίσθημα δέους και μεγαλείου καθώς και μια υπερβολή στη διακόσμηση και την πολυτέλεια που αναδεικνύουν ένα επιβλητικό και πομπώδες ύφος. Η σημαντικότερη αισθητική θεωρία της μουσικής, το δόγμα των συγκινήσεων, εκφράζει την πεποίθηση ότι η μουσική μπορεί να εγείρει μια ποικιλία από συγκεκριμένα συναισθήματα στον ακροατή.
Καλλιτέχνες (ενδεικτικά): Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Χένρι Πέρσελ.

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante