Θέατρο «Οι καρέκλες»

Θέατρο «Οι καρέκλες»
29.04.2018 - 21:00
Καπναποθήκη ΦΕΞ

Το θέατρο ΕΚΣΤΑΝ παρουσιάζει το έργο του Ευγένιου Ιονέσκου «οι καρέκλες» σε σκηνοθεσία Ζαν –Πωλ Ντενιζόν. 

Με τους Γιάννη Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου 

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ / Τηλ.: 25410 25421 

 

Σύντομη παρουσίαση

Οι καρέκλες θεωρήθηκαν το αριστούργημα του Ιονέσκο(1952)και από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας του 20ου αιώνα. Ένας γέρος και η γυναίκα του Σεμίραμις 95 και 94 χρονών αντίστοιχα ζουν λησμονημένοι σ’ ένα σπίτι, σ’ ένα νησί με μόνο εφόδιο την αγάπη τους. Αλλά ο γέρος, που είναι συγγραφέας και διανοητής, ετοίμαζε σ’ όλη του τη ζωή ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που επιθυμεί να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα. Γι αυτή τη μεγάλη μέρα, έχει προσκαλέσει αντιπροσώπους απ’ όλο τον κόσμο. Επειδή δεν είναι συνηθισμένος να μιλάει, έχει προσλάβει έναν επαγγελματία «ομιλητή» που θα εκφωνήσει το μήνυμα για λογαριασμό του. Ένας ένας οι «καλεσμένοι» αρχίζουν να έρχονται . Αόρατες φαντασματικές παρουσίες στις οποίες θα προστεθεί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας, καταλαμβάνουν τις καρέκλες που πληθαίνουν γεμίζοντας ασφυκτικά τη σκηνή, εκτοπίζοντας τους ανθρώπους, παραμένοντας συγχρόνως εφιαλτικά κενές…

 

Ευγένιος ΙΟΝΕΣΚΟ.

Στη σκηνή δεν υπάρχει τίποτα. Οι δυο γέροι έχουν παραισθήσεις, τα αόρατα πρόσωπα δεν υπάρχουν. Αυτοί οι αόρατοι καλεσμένοι είναι οι αγωνίες τους, η ανεκπλήρωτη εκδίκηση, η ταπείνωση, η ήττα των γέρων…

Μπροστά στην προσωπική του συνείδηση, λοιπόν, ο καθένας ελπίζει ότι θα δικαιωθεί. Αλλά οι αμείλικτες τύψεις, που συμβολίζουν οι κενές καρέκλες, μεγαλώνουν, εξαπλώνονται, γεμίζουν τη σκηνή, κολλάνε τους γέρους στον τοίχο, τους σκοτώνουν…

Ο κόσμος μου παρουσιάζεται ορισμένες στιγμές σαν άδειος από νόημα, η ύπαρξη είναι ανύπαρκτη. Αυτό το αίσθημα του ανύπαρκτου, την αναζήτηση μιας ουσιαστικής ύπαρξης, λησμονημένης, ακατανόμαστης – που έξω απ’ αυτή δεν αισθάνομαι πως υπάρχω - θέλησα να εκφράσω ανάμεσα από τα πρόσωπα μου που πλανιούνται στην ασυναρτησία, και δεν έχουν τίποτα πιο ξεκάθαρο από τις αγωνίες τους, τις τύψεις τους, τις αποτυχίες τους, το κενό της ζωής τους.

Όντα πνιγμένα μέσα στην απουσία νοήματος δεν μπορούν παρά να είναι κωμικά, ο πόνος τους δεν μπορεί παρά να είναι μέχρι γελοιότητας τραγικός. 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ζαν – Πωλ ΝΤΕΝΙΖΟΝ.

Αυτό ο έργο διηγείται την ασημαντότητα της ύπαρξης, την τραγωδία της, την απουσία νοήματος, το εφήμερο των πραγμάτων που παρέρχονται για να καταλήξουν στο μηδέν. Μόνο τα άψυχα αντικείμενά μας επιβιώνουν, άνευ πια σημασίας.

Μας μιλάει, επίσης, για τη ματαιοδοξία μας. Έχουμε μια άποψη για τον κόσμο, και πολύ συχνά πιστεύουμε ότι είναι η μόνη σημαντική. Μόνο η δική μας άποψη αξίζει, κι όχι του διπλανού μας. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι έχουν ένα μήνυμα να μεταδώσουν, ώσπου πεθαίνουν ξαφνικά και δεν μένει τίποτα πίσω τους ούτε ένα ίχνος για να τους θυμούνται .

Θα μπορούσε να είναι απελπιστικό, αλλά το βλέμμα του Ιονέσκο μας δείχνει το κωμικό αυτής της παράλογης ζωής, και μας κάνει να καταλάβουμε ότι μόνο η αγάπη μπορεί να μας σώσει από το υπαρξιακό άγχος.

Όπως έλεγε ο ίδιος: «Δεν υπάρχουν στον κόσμο παρά μόνο δύο ουσιώδεις έννοιες: ο έρωτας και ο θάνατος. Αυτό σημαίνει ότι ο έρωτας μπορεί να καταργήσει το θάνατο» .

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να ανεβεί και πάλι αυτό το έργο.

 

 

 

Σχετικά με την παράσταση…

Το γέλιο, φως στο σκοτάδι... Από το κωμικό στο τραγικό...

Ο συγγραφέας των μικρών θεάτρων Ιονέσκο επιστρέφει στο μικρό θέατρο Εκστάν.

Θα δούμε και πάλι από τη νέα χρονιά τις Καρέκλες που θεωρήθηκε το αριστούργημα του Ιονέσκο και από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας του 20ου αιώνα.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟ/ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΑ (15/01/2018)

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΣΤΑΝ ΙΟΝΕΣΚΟ ΝΤΕΝΙΖΟΝ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ιονεσκικές «Καρέκλες» με πολλούς αναβαθμούς χάρη στον σκηνοθέτη Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου κι Ελένη Παπαχριστοπούλου σε μια μοναδική, ανεπανάληπτη, λοξή αλλά και κυριολεκτική ανάγνωση, γεμάτη συμβολισμούς και τολμηρές ερμηνείες ενός έργου που έχει χαράξει τον Δυτικό Πολιτισμό στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. ....

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΡΟΥΚ - Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης 2013, Μέγα Βραβείο Γραμμάτων 2015 - (28/01/2018)

Μία μοναδική παράσταση

Καρέκλες, καρέκλες, η μόνη αληθινή πραγματικότητα, σ’ έναν κόσμο που ζούμε τραγικής αληθοφάνειας. Καρέκλες σπασμένες, καρέκλες αναποδογυρισμένες, στοιβάζονται γυμνές και παλιωμένες ενώ υποτίθεται ότι φιλοξενούν σπουδαία πρόσωπα.

Οι δυο άνθρωποι ο άντρας και η γυναίκα ζουν κατασκευάζοντας μια ζωή, αφού η δική τους δεν είχε

ποτέ κανένα νόημα, και ο πόνος τους δεν μπορεί παρά να είναι «πόνος μέχρι γελοιότητας

τραγικός». Και ο θεατής διχάζεται συνέχεια ανάμεσα στο γέλιο και τη θλίψη, σ’ αυτή τη μοναδική

παράσταση του θεάτρου Εκστάν, όπου οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, ο Γιάννης Σταματίου και η

Ελένη Παπαχριστοπούλου φαίνονται βαθιά βυθισμένοι σ’ αυτή την υπαρξιακή διπροσωπία.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ Οι "Καρέκλες" του Ιονέσκο".

Δείτε οπωσδήποτε τις "Καρέκλες" του Ιονέσκο στον πολυχώρο-θέατρο "Εκστάν" στα Πατήσια, Καυταντζόγλου 5. Μία εξαιρετική παράσταση του επίκαιρου έργου που αναδεικνύει τη σκέψη του Ιονέσκο, πολύ πιο μπροστά από την εποχή μας. Ο συγγραφέας σαρκάζει την υποκρισία της γαλλικής και ευρωπαϊκής αστικής τάξης που ασκεί την εξουσία της εν ονόματι του ανθρωπιστικού ιδεώδους, το οποίο καθόλου δεν πιστεύει. Η σκηνοθεσία είναι του Γάλλου Πωλ Ντενιζόν, παίζουν οι εξαίρετοι Γιάννης Σταματίου (έχει θητεύσει στο θέατρο του Πήτερ Μπρούκ) και Ελένη Παπαχριστοπούλου.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟ / ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΑ

(Κυριακή 04/12/2016)

Το να έχει δουλέψει χρόνια με τον Πήτερ Μπρουκ και να έχεις συνεργαστεί μάλιστα στη θρυλική «Μαχαμπαράτα» του είναι ήδη μία καλή αφετηρία εκκινήσεως από ένα εξ ορισμού υψηλό επίπεδο, ειδικά όταν ανεβάζεις ένα έργο του Ιονέσκο που παίζεται συνεχώς εδώ και 60 χρόνια στο θεατράκι του Σαιν-Ζερμαίν- ντε-Πρε, λοξά απέναντι από την Παναγία τών Παρισίων… κι επιπλέον να συνεργάζεσαι με μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια θεατρικών σπουδών από το περίφημο Paris III (La nouvelle Sorbonne)… η οποία δημιουργεί ένα συνταρακτικό ντουέτο με τον σύζυγό της Γιάννη Σταματίου, εεε, τότε τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από ειδυλλιακά. Αγγίζουν σχεδόν το τέλειο!!!

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

(Σάββατο 10/12/2016)

Το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας δεν επιτρέπει κανέναν πολιτισμό. Πολιτισμός είναι η τέχνη να κυβερνάς χωρίς εξουσία. Εντούτοις στο περιθώριο αυτής της κοινωνίας δημιουργούνται θαυμαστά πράγματα…Αν και το έργο είναι κάπως γερασμένο, η παράσταση ήταν αριστουργηματική και άνετα θα μπορούσε να παιχτεί σε οποιαδήποτε διεθνή σκηνή. Πώς εξηγείται αυτή η έκπληξη; Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και οι ηθοποιοί του έργου Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου, που είναι και η μεταφράστρια του έργου, όλοι έχουν θητεύσει στον Πήτερ Μπρουκ. …

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

(Κυριακή 05/02/2017)

Στο πάντα δραστήριο θέατρο «Εκστάν», στα Πατήσια, δίνεται μια άκρως δραστική, παιγνιώδης παράσταση του εμβληματικού αυτού έργου, σε σκηνοθεσία του Γάλλου Πωλ Ντενιζόν που το αποκολλά από τη στατικότητα των συμβόλων αποδίδοντάς το στη ζωή, με στρατηγικούς παίκτες τον πολύπειρο Γιάννη Σταματίου, και την εξίσου ταλαντούχα Ελένη Παπαχριστοπούλου…Το έργο δίνεται, σωστά, όπως πράγματι είναι, σε ύφος χρησμικής, λαϊκής λαλιάς, «από το ύψος του ματιού», πρόσωπο με πρόσωπο, με ρυθμούς ανθρώπινης ανάσας και ανάλογους βηματισμούς, δίχως περιττά θεατρικά στολίδια που «θαμπώνουν» την όραση Με τα ωραία, ευρηματικά στην απλότητά τους σκηνικά - κοστούμια της Μπέτυς Λυρίτη και τους απέριττους φωτισμούς του Παναγιώτη Μαζαράκη. Αξίζει, όντως, τον κόπο η επίσκεψη στα Πατήσια. 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante