Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Η νεότερη ιστορία της Ξάνθης

Wednesday, 3 February, 2016
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Η νεότερη ιστορία της Ξάνθης

Κυκλοφορεί το βιβλίο - κατάλογος του Μουσείου από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των εταιριών SMIRDEX – ΣΕΚΕ - ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η νεότερη ιστορία της Ξάνθης

Έχουμε μελετήσει, καταγράψει και παρουσιάζουμε την νεότερη ιστορία της πόλης μας με τον κατάλογο - βιβλίο του μουσείου, έναν μικρό τόμο (256 σελίδων / δίγλωσσο) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα ιστορικών και επιστημόνων.

Τιμή καταλόγου 5€ - οικονομική ενίσχυση του Μουσείου
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη - παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421 / www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

«από τον πρόλογο του καταλόγου»
Η Ξάνθη και η νεότερή της ιστορία όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ο κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.

 

1. Χώρος - Μνήμη - Θράκη
Μέσα από ένα χρονολόγιο γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη θρακική περιοχή της αρχαιότητας, φτάνουμε από την προϊστορία στην Ξάνθη του σήμερα.

2. Μια πόλη - μια ιστορία - ένα ταξίδι
Ο τόπος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πάνω στις κύριες οδούς μετακίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, μοιάζει να ευνοεί ο ίδιος αυτές τις πανσπερμίες. Ο επισκέπτης δε θα δυσκολευτεί, ακόμη και σήμερα που οι αντιθέσεις αμβλύνονται παντού, να εντοπίσει σκόρπιες, πολύχρωμες ψηφίδες από το εντυπωσιακό εθνολογικό και πολιτισμικό μωσαϊκό που ήταν κάποτε η Ξάνθη.

3. Η πόλη του Καπνού
Προϊόν στο οποίο ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης οφείλει την πρώτη σημαντική οικονομική του άνοδο και στο οποίο οφείλει την κτηριακή του υποδομή το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, αφού στεγάζεται στην οικία της μεγάλης οικογένειας καπνεμπόρων, των Κουγιουμτζόγλου.

4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι.
Στην Ξάνθη, τη χρονική αυτή περίοδο, συντελείται η εδραίωση και η ενδυνάμωση της αστικής τάξης που έκτοτε θέτει και τις βάσεις της οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα αντικείμενα και τις καταγραφές του μουσείου.

5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ
Πώς μια κατοικία δύο αδελφών μετατρέπεται στο μουσείο του παλαιότερου συλλόγου της πόλης και διασώζει τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας όλης της Ξάνθης. 

6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης
Η καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, οι χοροί, οι συνήθειες αλλά και οι δεισιδαιμονίες, αποτελούν συχνά μέρος του άυλου πολιτισμού. Παρατίθενται όπως καταγράφηκαν από την Κατίνα Βέικου - Σεραμέτη, ιδρυτικό μέλος της ΦΕΞ και πρωτοστάτη στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Ξάνθης.

7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ
Σε τρεις υποενότητες παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τμήματα του συνόλου της συλλογής του μουσείου.

7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου
Το χαρτί, υλικό ευαίσθητο και ιδιαίτερο στη διατήρηση και τη συντήρησή του, που όμως αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου και το κύριο μέσο καταγραφής και διάδοσης της ανθρώπινης ιστορίας από την εφεύρεσή του.

7.2. Γραμματόσημο
Αν και από χαρτί, η συλλογή γραμματοσήμων του Μουσείου παρουσιάζεται χωριστά λόγω της σημασίας και του όγκου της.

7.3. Επίλεκτα εκθέματα
Δέκα αντικείμενα επιλεγμένα για να δείξουμε τον πλούτο, την ποικιλία και την ιστορία του μουσείου και του τόπου.

Η ΦΕΞ, ως ο σύγχρονος φορέας πολιτισμού όπου οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν την ποιότητα ζωής τους.

Ως σωματείο διαχείρισης του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Ξάνθης, έχει καθήκον να διατηρεί, να ερευνά και να γνωστοποιεί τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας του τόπου.

Νικόλαος Χατζημηλιούδης, Πρόεδρος Φ.Ε.Ξ. 

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ
Η ΦΕΞ, ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και έξι δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο. Αποκατέστησε και συντηρεί δύο από τα ωραιότερα κτήρια στην παλιά πόλη της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της. Απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς που δε γνωρίζουν τίποτα… Σ’ όσους γνωρίζουν κάτι… και τελευταία σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά… Απευθύνεται στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα μας με ονόματα και επώνυμα και στους επισκέπτες της πόλης μέσω του Μουσείου.

Ενημερώνει άμεσα 950 μέλη που παρακολουθούν κάποιο από τα εργαστήρια, 10.000 επισκέπτες στο Μουσείο, περισσότερους από 30.000 επισκέπτες το χρόνο στο σύνολο των καθημερινών σχεδόν εκδηλώσεων, με το έντυπο ετήσιο πρόγραμμα, τις αφίσες, τις προσκλήσεις, το διαδίκτυο, τα δελτία τύπου (περισσότερα από 4.000 e-mail την εβδομάδα και προσκλήσεις στο facebook) και άμεση δημοσίευση από τα Μ.Μ.Ε.

Πληροφορίες:
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη - παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421
www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ • ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ» • ΥΔΡΩ COSMOS • SMIRDEX • BIO-LIVE ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ • ΖΟΟΜ ART GROUP • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ

Events

«  

May

  »
S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Χορηγοί

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante