Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης 1η ΜΕΡΑ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης 1η ΜΕΡΑ
Wednesday, 3 April, 2019
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

1η Μέρα. Α. Μέρος 

18.00 Σέριφος: Η Σιδηρά νήσος / Γιώργος Ζωίλης /52’

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για το μικρό νησί της Ελλάδας, την Σέριφο. Η ιστορία των μεταλλείων του νησιού, ο τρόπος λειτουργίας τους καθώς και η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων το 1916, που αποτελεί μία από τις πρώτες απεργίες του ελλαδικού χώρου. Οι ανοιχτές πληγές των μεταλλείων έφεραν στα μεταγενέστερα χρόνια προστριβές μεταξύ των κατοίκων καθώς και μεταξύ αυτών και εξωγενών παραγόντων. Το νησί σήμερα μοιάζει σαν να έχει χάσει των προσανατολισμό του, σαν να μην ξέρει τι να κάνει το παρελθόν του. Φαίνεται να δυσκολεύεται να κοιτάξει προς το μέλλον. Ένα ντοκιμαντέρ για το εσωτερικό του νησιού πίσω από τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τις καταγάλανες παραλίες.

 

19.00 Φως / Νίκος Κοντιζάς /13’

Σύνοψη: Ο σύγχρονος κόσμος κυριαρχείται από τη δύναμη της εικόνας και των μηνυμάτων που αυτή περνάει στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Σ’ ένα κόσμο χωρίς όραση, χωρίς εικόνες, το μήνυμα της εικόνας εξασθενεί ή τελικά εξακολουθεί να κυριαρχεί; Οδηγεί η τυφλότητα στην απόρριψη στερεοτυπικών κοινωνικών μοντέλων; Βλέπουν οι τυφλοί τον κόσμο με «άλλα μάτια»; Τί όνειρα βλέπουν και τι όνειρα κάνουν? Μια μικρή πραγματεία για την αντιδιαστολή ύπαρξης εικόνας και μη ύπαρξης αυτής.

 

19.15 Ρίζες / Ελίζα Σορόγκα, Αίγλη Δράκου/ 28’

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ Ρίζες αποτελεί μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται ‘εσωτερικούς διαλόγους’ και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

 

19.45 Σολωμός / Βίκυ Αρβελάκη/ 10’

Σύνοψη: Ο Σολωμός εργαζόταν παλιά ως πλανόδιος λαχειοπώλης. Μοιάζει αλλιώτικος, αόρατος. Αν κάτσεις δίπλα του, θα ρωτήσει αν είσαι καλά, αν θες τσιγάρο. Ο Σολωμός είναι Κύπριος, μιλάει 4 γλώσσες, και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη, τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα του ουρανού κάθε βράδυ.

 

 

Β. Μέρος 

20.00 Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (το μπλόκο της Καλαμαριάς)/ Μιχάλης Αγραφιώτης/ 50’

Σύνοψη: Στις 13 Αυγούστου 1944, Έλληνες συνεργάτες των Ναζί εισέβαλαν στην Καλαμαριάς έχοντας μια λίστα προγραφών με υποψήφια θύματα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν δολοφονήσει 11 άτομα. Τότε, ο Δήμαρχος οργάνωσε ένα γλέντι προς τιμή τους. Οι εισβολείς μέθυσαν και αποχώρησαν τραγουδώντας “Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα”, χωρίς να ολοκληρώσουν τη λίστα.

 

21.00 Η Μαρία Πολυδούρη στο Παρίσι του Μεσοπολέμου /Κωστής Νταντινάκης /62’

Σύνοψη: Η αντισυμβατική ποιήτρια και πεζογράφος Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) δραπέτευσε από τη μικρόψυχη κοινωνία της Αθήνας το 1926 και κατέφυγε στο Παρίσι για ν' ανταμώσει τη Μοίρα της. Το χρονικό μιας αναζήτησης.

 

Γ. Μέρος

 22.00 ΜΑΤΑΡΟΑ. Το ταξίδι συνεχίζεται…/ Ανδρέας Σιαδήμας /84’

Σύνοψη: Το Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του Ματαρόα. Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

 

 

 

Κινηματογράφική Λέσχη της ΦΕΞ

Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο. Γκοντάρ

Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα.

 Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια, παραγωγές και εκπαιδευτικά προγράμματα

Στεγάζεται πλέον στον πολυχώρο του μουσείου με νέο εξοπλισμό καλή ποιότητα εικόνας και χωρητικότητας 50 ατόμων. 

* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Υπεύθυνος – συντονιστής: Γιώργος Μπακαλίδης, εκπαιδευτικός

Μέλη συντονιστικής: Πασχάλης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης – Δημήτρης Κεσουδάκης, μηχανικός, Γιάννης Γούλας, οικονομολόγος, Ελισάβετ Γιαννίκη δικηγόρος

Events

«  

May

  »
S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Χορηγοί

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante