Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης 6η ΜΕΡΑ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης 6η ΜΕΡΑ
Monday, 8 April, 2019
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

6η Μέρα. Α. Μέρος

18.00 Science and Orthodoxy around the world / Χρήστος Πανάγος / 52’

Σύνοψη: Εάν αποδεχτούμε ότι Θεός σημαίνει πίστη και επιστήμη σημαίνει γνώση, υπάρχει ένα σημείο που αυτά τα δύο συγκλίνουν; Πολλοί έχουν μιλήσει για έναν διάλογο ανάμεσα στην επιστήμη και την πίστη. Τι θα μπορούσε ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός να προσφέρει σε αυτή τη συζήτηση; Και το πιο σημαντικό, ποια θα μπορούσε να είναι η βάση αυτού του διαλόγου;

 

18.50 Ο Αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή / Λεωνίδας Βαρδαρός / 72’

Σύνοψη: 1941. Όπως και σήμερα, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, όσοι δεν πνίγονται, περνάνε προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία. Οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους στους καταυλισμούς και οι άντρες: «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη» στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Οι επεμβάσεις των Άγγλων σηματοδοτούν την αρχή του εμφυλίου.

 

Β. Μέρος 

20.00 Όταν φυσάει νοτιάς / Καλλιόπη Λεγάκη /93’

Σύνοψη: «Όταν φυσάει νοτιάς» - ένα ντοκιμαντέρ για τις κινητές μονάδες ψυχοθεραπείας του ΕΠΑΨΥ στα νησιά μας. Η καταγραφή της διαδρομής της ομάδας των θεραπευτών – σε τακτά χρονικά διαστήματα – από την πρωτεύουσα σε τόπους δύσβατους, μακριά απ’ τα αστικά κέντρα, η συνάντηση με τους ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τον ψυχικό πόνο, οι προσπάθειες που καταβάλλουν - σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινότητα – για την φροντίδα και την θεραπεία τους. Μια ταινία που «αφουγκράζεται» προβληματισμούς, «αποτυπώνει» συναισθήματα, «διερευνά» τη θέση του ψυχικά πάσχοντος στην τοπική κοινωνία και «καταγράφει» τις συντονισμένες προσπάθειες κοινότητας και επιστημόνων για την «ανακούφιση» από την οδύνη του ψυχικού προβλήματος.

 

21.30 Αγόρια & μπαλέτο / Γρηγόρης Βαρδαρινός / 28’

Σύνοψη: Τα αγόρια που φοιτούν στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν για να φτάσουν έως εδώ, τα πρώτα τους pliés και relevés, τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ συμφοιτήτριές τους αναλογίζονται τη ζωή στα στούντιο χορού χωρίς αγόρια…

 

Γ. Μέρος 

22.00 Ίχνη / Θάνος Τσάντας / 37’

Σύνοψη: Με γραφή ντοκιμαντέρ και με αναζήτηση βαθύτερα πολιτική, το «Ίχνη» ξαναφέρνει στο προσκήνιο την βασανιστική ιστορία των αγνοουμένων της εισβολής στην Κύπρο. Δίπλα στα ανθρώπινα δράματα, με τους αγνοουμένους που έχουν λησμονηθεί για λόγους (και) πολιτικής διευθέτησης, η ιστορία των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών του νησιού δίνει μια κατάθεση βουβής αδικίας.

 

22.40 Portraits / Χρήστος Πυθαράς / 20’

Σύνοψη: Δεκαεννέα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας και χρώματος, βρίσκονται μπροστά από την κάμερα και απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις - χωρίς τη χρήση του λόγου. Η γυναίκα ως σύντροφος, φίλη, ερωμένη, κόρη, μάνα, με τη δύναμη του βλέμματος να ερμηνεύει τη σκέψη σε μια ειλικρινή, ιμπρεσιονιστική ματιά στην εκφραστικότητα πέρα από τις λέξεις.

 

23.00 Άνοιξη / Νικόλαος Ζιώγας / 10’

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί δύο νεαρές λεσβίες απο την Συρία, οι οποίες, αφήνοντας πίσω οικογένεια, σπίτι, και τον πόλεμο, φτάνουν στην Ελλάδα όπου ξεκινούν μια νέα ζωή, επιθυμώντας απλά να ζήσουν ελεύθερα, σε αρμονία τόσο με τον εξωτερικό κόσμο όσο και και την εσωτερική τους φύση: μια νέα Άνοιξη.

 

23.10 Pangea / Γιάννης Νικολόπουλος / 59’

Σύνοψη: Ο Θοδωρής Τράμπας σκιαγραφεί τη διαδικασία της ένωσης μέσα από την καταστροφή, την ανάγκη για συμφιλίωση με την άλλη πλευρά, μέσα από μια performance μακράς διάρκειας. Σε έναν κλειστό χώρο 6 x 7 μέτρων, επί 7 εβδομάδες, 8 ώρες την ημέρα, αναμετριέται το σώμα με το υλικό, με ένα μεγάλο κομμάτι βράχου, δημιουργώντας το αντίγραφό του με γύψο..

Events

«  

May

  »
S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Χορηγοί

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante