Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Tuesday, 26 March, 2019
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος, που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό. Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών.

Οι Τρίτες της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ 2019

Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Γιώργος Μπακαλίδης

 

 

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιεν. (1947-) Ένας Μάστορας του Κινηματογράφου

Ο Χου Χσιάο-Χσιεν γεννήθηκε στην ηπειρωτική Κίνα. Η οικογένειά του ξεριζωμένη εγκαθίσταται στην Ταϊβάν σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία και με συγκεχυμένη εθνική ταυτότητα. Σπουδάζει σκηνοθεσία στη Ακαδημία Τεχνών της Ταϊβάν. Γυρίζοντας ταινίες από το 1980, ο Χου Χσιάο-Χσιεν έχει κατακτήσει μια σημαντικότατη θέση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Από το Χαριτωμένο Κορίτσι (1980), τα αριστουργηματικά Η πόλη της Θλίψης και Ο μάστορας του Κουκλοθεάτρου ως το Τρεις φορές (2005). Η θεματολογία του κινείται με άνεση από τον 19ο αιώνα μέχρι την εποχή μας, σε σύγχρονα περιβάλλοντα ή εποχής με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. 

Ο Χου Χσιάο-Χσιεν είναι με βεβαιότητα ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου αφηγηματικού κινηματογράφου. Οι ιστορίες του ελκύουν τον θεατή σε έναν κόσμο σκληρό και απογυμνωμένο, αλλά ζωντανό και αυθεντικό, κινηματογραφημένο με ειλικρίνεια, οξυδέρκεια και διαύγεια. Τα πλάνα - του άλλοτε ακίνητα και ήρεμα, άλλοτε γεμάτα συγκίνηση και ένταση – οι ελλείψεις και οι χαμηλοί τόνοι, οι ασυνήθιστες διάρκειες, τα τελετουργικά της καθημερινότητας , οι καταστάσεις που προετοιμάζουν για τη μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων ή που κόβονται με μαεστρία για να συνεχιστούν στο μυαλό του θεατή και όχι μπροστά στα μάτια του, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του λεπταίσθητου και στοχαστικού ύφους ενός σπουδαίου σκηνοθέτη. Δύσκολα μπορεί κάποιος να περιγράψει την υπνωτιστική δύναμη που εκπέμπουν οι εικόνες του, την τέλεια πλαστικότητα των συνθέσεών του και τη συναισθηματική φόρτιση ενός ολόκληρου κόσμου που κινείται στους δικούς του ρυθμούς.

«Γυρίζω ταινίες γιατί αγαπώ αυτόν τον κόσμο και πιστεύω στους ανθρώπους. Η διαδικασία της κατασκευής μιας ταινίας συμβαδίζει με την προσωπική μου εξέλιξη. Μπροστά στον καθρέφτη του κινηματογράφου συνειδητοποιώ καλύτερα τα όριά μου και συγχρόνως κερδίζω την ελευθερία μου». Χου Χσιάο-Χσιεν 

Events

«  

May

  »
S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Χορηγοί

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante