Μόνιμη Έκθεση

Η μόνιμη έκθεση καλύπτει και τα τρία επίπεδα των κατοικιών όπου συνοπτικά συγκεντρώνονται:

  • Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προερχόμενα από διαφορετικές κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές κοινωνικές ομάδες, τα περισσότερα καταγεγραμμένα και καλά διατηρημένα, ώστε να παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη, τον ερευνητή, τον ιστορικό, κ.ά.
  • Βιβλία και έγγραφα της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων οικογενειών και ατόμων της πόλης.
    Φωτογραφίες και κάρτες στις οποίες αποτυπώνεται η ταυτότητα της πόλης και της εποχής.
  • Μια πλούσια συλλογή ενδυμασιών και κεντημάτων, πλεκτών και υφαντών υφασμάτων, και παραδοσιακές φορεσιές του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ.
  • Κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα που περιγράφουν τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους στο τέλος του 19ου αιώνα.
  • Πίνακες ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα τέχνης νεότερα και σύγχρονα, δωρεές καλλιτεχνών που θέλησαν να στηρίξουν το έργο της ΦΕΞ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ημιυπόγειο όπου βρισκόταν το κελάρι των κατοικιών, έχουν συγκεντρωθεί στη μία πλευρά αντικείμενα της αγροτικής ζωής που σχετίζονται με τις ασχολίες στους αγρούς και στο σπίτι. Στο άλλο μισό, η έκθεση αφορά στους επαγγελματίες της Ξάνθης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., με σχεδόν ολοκληρωμένα καταστήματα και εργαστήρια κάποιων επαγγελμάτων.

Στο ισόγειο, εκτός από τους χώρους διοίκησης, προβολής και λειτουργίας εργαστηρίων, παρουσιάζεται δραματοποιημένα η ζωή της αστικής τάξης της Ξάνθης τον 19ο αι., τάξη στην οποία ανήκε και η οικογένεια Κουγιουμτζόγλου. Οι χώροι είναι άλλωστε αυτοί στους οποίους κινούνταν και ζούσαν τα μέλη της οικογένειας: κουζίνα, τραππεζαρία, χωλ, σαλόνι, γραφείο, αίθουσα πιάνου.

Τέλος ο όροφος είναι το μόνο επίπεδο που δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία των δύο κατοικιών. Στο ένα κτήριο, ο όροφος είναι αφιερωμένος στη λειτουργία του Πολιτιστικού Ραδιοφώνου της ΦΕΞ και κάποιων εργαστηρίων. Στη δεύτερη κατοικία, έχει αναπαρασταθεί μία κρεβατοκάματα, ένα παιδικό δωμάτιο όπου συγκεντρώθηκε και πλούσιο σχολικό υλικό, η αίθουσα των γραμματοσήμων και το γραφείο Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη.

Βγαίνοντας από το κυρίως κτήριο στην πίσω αυλή, μπορούμε να δούμε τα δύο χαμάμ, ανδρικό και γυναικείο, που διατηρούν την αρχική τους μορφή μέχρι σήμερα.

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante