Tango

Περιγραφή: 

«Το Μπουένος Άιρες ξέρει την αγωνία μου

Το πιο δικό μου σφύριγμα, το λειψό μου βήμα.»

Τάνγκο. Οι ρίζες του οπισθοχωρούν στο χρόνο και σε συγκεχυμένες γεωγραφίες. Χορεύτηκε και τραγουδήθηκε στα πιο περιθωριακά μέρη προτού πορευτεί ως τα αριστοκρατικά σαλόνια του μεσοπολέμου της Ευρώπης και του Κόσμου. Οι μεγάλοι δημιουργοί του αποτέλεσαν για δεκαετίες τη ζώσα καλλιτεχνική πρωτοπορία της Αργεντινής. Μοναχικοί πολλές φορές εργάτες της μουσικής και του στίχου, περιφρονημένοι βάρδοι των λαϊκών συνοικιών, των αραμπάλες, έγραψαν τη δική τους ιστορία που γέμισε το Μπουένος Άιρες με ήχους, μουσικές και χορευτικά ζευγάρια στο απαγορευμένο μισοσκόταδο, σε κακόφημα σπίτια και λασπωμένα σοκάκια. Αναγεννήθηκε στο όνομα του Άστορ Πιατσόλα, του Οράτιου Φερέρ και του Nuevo Tango. Ταυτίστηκε ακόμα με τον πιο βαθύ θύλακα της ανθρώπινης συνείδησης αλλά και με την αναζήτηση του ανθρώπινου πεπρωμένου. Μια αβαρία της ανθρώπινης ψυχής.

Εργαστήρι Tango της ΦΕΞ.

Το 2003 μία μικρή ομάδα νέων έφερε το Τango στην Ξάνθη και δημιούργησε τους Tango Aires. Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια όπου η ομάδα βελτιωνόταν κάνοντας μαθήματα με διάφορους δασκάλους, ενώθηκε με μέλη άλλων ομάδων και το 2008 δημιούργησαν την ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο της ΦΕΞ, του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης.

 Η Ομάδα Τάνγκο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αποτελεί σημείο αναφοράς για το Tango στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν. Η Ομάδα παίζει μουσική της πτώσης και του χαμού. Αφηγείται ιστορίες και ποιήματα της φθοράς. Χορεύει Τάνγκο. Το εργαστήρι οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους και χορούς- milongas-, μουσικές και ποιητικές βραδιές, φέρνοντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην Aργεντίνικη κουλτούρα.

Φίλοι του Τάνγκο, είμαστε μια ομάδα χορού που μας ενώνει ένα ενδιαφέρον για τη μουσική, το χορό, τη λογοτεχνία και γενικότερα για ένα καλλιτεχνικό ρεύμα αυτού του Τάνγκο που ξεκίνησε από την Αργεντινή και απλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο εδώ και ένα αιώνα ως τις μέρες μας.

Το Τάνγκο είναι ένας ιδιαίτερος χορός. Δεν είναι η εκμάθηση κάποιων σταθερών επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Είναι μια ερμηνεία της μουσικής, είναι ένα παιχνίδι με στοιχεία αρχετυπικά και γι’ αυτό έχει έντονα αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα με ένα ρεπερτόριο χορευτικών στοιχείων. Δεν είναι ένας εύκολος χορός. Απαιτεί μια μύηση κατά κάποιον τρόπο, μια χορευτική ωριμότητα που κατακτιέται σιγά-σιγά.

Άλλωστε το Τάνγκο δεν είναι απλά ένας χορός. Δεν είναι απλά μια μουσική. Το Τάνγκο είναι αισθητική.

Χορεύουμε Τάνγκο με την ψευδαίσθηση και μόνο, πως μπορούμε να ερωτευτούμε, με την ίδια ένταση που μας δίδαξε η μουσική και η λογοτεχνία.

Συμμετοχή: 20€ το μήνα

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιάννης Δάφνης τηλ. 6948878929

Δάσκαλοι(maestros): Βαγγέλης Χατζόπουλος - Μαριάννα Κουτάντου (Πρωταθλητές Ευρώπης 2013 & finalist Mudial del Tango de Pista 2015) & Πάνος Νικολέτος – Αναστασία Γκοτσοπούλου (Finalist Πανευρωπαϊκού Tango de Pista 2015)

Πρόγραμμα: 

Αρχάριοι: Σάββατο 17.30 στο σπίτι πολιτισμού (20:30 στα επαναληπτικά μαθήματα)

Μεσαίοι-προχωρημένοι: Σάββατο 19:30 στο σπίτι πολιτισμού (21:30 στα επαναληπτικά μαθήματα)

Ανοικτή practica tango: Δευτέρα 22:00 στο σπίτι πολιτισμού 

Milonga El Barrio Antiguo & Mini Milonga: Σάββατο 23:00 στο σπίτι πολιτισμού

Επικοινωνία: 
6951940347

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante